Hoe werkt compressietherapie?
Compressietherapie bestaat uit het uitwendig uitoefenen van oppervlaktedruk bij afvoerstoornissen van bloed of lymfe. Dat voorkomt oedeemvorming en bevordert de doorbloeding.
Traditionele compressie (semi-)elastische producten
De werking van de meest gebruikte compressieproducten, zoals zwachtels die fysiek worden omgedaan, is afhankelijk van de elastische eigenschappen van het gebruikte materiaal. De druk is het gevolg van de wet van Laplace en afhankelijk van de straal van het been, en de elasticiteit en rekbaarheid van het materiaal.
De spanning in de stof is moeilijk te beheersen en geeft van nature ongelijkmatige druk over het oppervlak van het been. Van hoge druk bij de enkel en het scheenbeen tot weinig druk waar er een hol gedeelte is (zoals het gebied achter de malleolus of retromalleolair). Verder zal de spanning en dus de druk veranderen met de afname van het oedeem.
Compressie met luchtdruk
PneumaSox zwachtelsysteem werkt via de methode van drukverdeling door middel van luchtdruk. Het geeft een nauwkeurige, geoptimaliseerde druk, die heel gelijkmatig rond het been wordt verdeeld.
De druk die door het systeem met lucht op het been wordt uitgeoefend, voorkomt oedeemvorming, bevordert de veneuze terugstroom en ondersteunt de lymfeafvoer.
Omdat de compressie hierdoor niet afhankelijk is van de vorm van het been, is het een uitstekende oplossing voor de behandeling van veneus ulcus cruris (ook in het gebied achter de malleolus of retromalleolair).
De voordelen van luchtdruk ten opzichte van zwachtelen:
- De compressie is overal even sterk, onafhankelijk van lichaamsvorm.
- De drukverdeling wordt nauwkeurig bepaald door een gekalibreerde sensor.
- De luchtdruk kan gemakkelijk gecorrigeerd worden bij oedeemafname.
- Door de gelijkmatig verdeelde druk zonder drukpunten, draagt het zeer comfortabel.
- Het hulpmiddel kan vaak hergebruikt worden, is slijtvast en wasbaar.
- Iedere zorgmedewerker en patiënt kan het systeem makkelijk zelf hanteren.